AC Borst Bouw neemt deel aan Stroomversnelling

Theo Leoné
Den Haag – De Stroomversnelling Koopwoningen dwingt de 31 aanbieders die aan het project deelnemen om voor 1 januari 2016 minstens één oudere woning energieneutraal te maken. Vanaf 2020 gaat het tempo omhoog tot een gezamenlijke productie van 50.000 per jaar.

Moet kunnen: binnen tien dagen bestaande woningen zo onder handen nemen dat de stroommeter voortaan op nul staat. Of beter nog, een teller die aangeeft dat het gebouw stroom levert aan het elektriciteitsnet. Dan heeft de bewoner in iets meer dan een week tijd zijn woning zien veranderen van een kostenpost in een bron van inkomsten. Technisch is alles mogelijk, verzekert voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. De handen uit de mouwen en beginnen maar.

De partijen die het akkoord Stroomversnelling Koopwoningen ondertekend hebben, verplichten zich inspanningen te getroosten. Zonder loyale samenwerking zal het project al snel op de klippen lopen. De gemeenten zullen af en toe de regels de regels moeten laten, makelaars zijn aan zet om reclame te maken en niet in de laatste plaats moeten de banken de portemonnee trekken. De kosten van de vernieuwbouw mogen per woning hooguit oplopen tot 45.000 euro. De investering moet gedaan worden door de bewoner zelf maar dan wel op een wijze dat de lasten niet toenemen. De kosten van aflossing en rente van het te financieren bedrag moeten, over een looptijd van dertig jaar, niet hoger zijn dan het geld dat voor de renovatie nodig was om de energierekening te betalen.

Aan de bouwers de taak om – mede voor de hypotheekverstrekking – slim samen te werken met garantie-instellingen als Bouwgarant, SWK en Woningborg. De garanties bij de pilotwoningen moeten leiden tot landelijk in te voeren standaarden.

Bouwondernemingen als Aan de Stegge Verenigde Bedrijven, Borst Bouw en Koenders Totaalbouw nemen op hun schouders om de eigenaren straks een onderhouds- en beheertraject voor de eerste dertig gebruiksjaren van de opgeknapte woningen aan te bieden.

De pioniers van de Stroomversnelling Koopwoningen geven nieuwe aanbieders de ruimte om aan te haken bij hun initiatief. Mits de nieuwkomers niet in de weg lopen. Van de top tien van de Nederlandse woningbouwers hebben alleen VolkerWessels en ASVB het akkoord ondertekend. De weg naar jaarlijks 50.000 tot nul-op-de-meter te renoveren woningen is nog lang.