Afronding onderhouds- en duurzaamheidsproject

Huurders van de Ir. Lelylaan, Ringvaartlaan en Leeghwaterlaan toosten samen met Elan Wonen en AC Borst Bouw op de afronding van het project. Vanaf juni zijn bij alle 31 woningen onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Tevens zijn de woningen energetisch verbeterd. Bij maar liefst 26 huizen zijn zonnepanelen aangelegd.

Zonnepanelen

Huurders konden zelf kiezen of ze dit graag wilden of niet. Zes stuks per woning zijn gekoppeld aan de elektra-installatie van de woning. Dit is voor Elan Wonen het eerste project in Heemstede op deze schaal bij eengezinswoningen en seniorenwoningen.

Aankloppen

“We zijn begonnen met een klankbordgroep waaraan twee huurders deelnamen”, zegt Projectleider Richard van Zwet. “Zij hebben meegedacht over het plan van aanpak en het gehele proces. Anna Remmelzwaal was een echte ambassadeur voor het project. In overleg hebben we haar woning als eerste onder handen genomen, zodat andere buren die twijfels hadden rustig bij haar konden aankloppen om eens te kijken hoe het eruit zag. Dit was voor iedereen enorm prettig. Een prachtig voorbeeld voor bewonersparticipatie.”

Ambassadeur

Betrokken huurder Anna Remmelzwaal vertelt: “Ik vind het belangrijk dat er meer op energie bezuinigd wordt. Dat heb ik proberen over te brengen aan mijn buren. In het begin waren ze echt terughoudend, merkte ik. Best veel buren zijn bij me langsgeweest en nadat ze echt een goed beeld kregen van de werkzaamheden, hoe het er uitzag en de kosten/besparing, besloten ze om toch mee te doen. Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee. Helaas heeft niet iedereen zonnepanelen laten aanleggen. Toch vind ik 27 woningen van de 31 een heel mooi resultaat. Over een jaar gaan we zien wat we met zijn allen hebben bespaard.”