Bewoners Waalenburgsingel aan het woord

Na 2,5 jaar zijn de 274 woningen van Stadgenoot aan de Waalenburgsingel in Amsterdam opgeleverd. De bewoners zijn aan het woord.

“Super communicatie”

Een bewoner woont al 21 jaar aan de Waalenburgsingel: “Het is hier een leuke buurt, met leuke huizen”. Omdat hij kampt met beperkt zicht, is hij tijdens de verbouwing ingetrokken in de wisselwoning: “Heerlijk, ik had anders echt veel moeite gehad om alles te kunnen vinden. Alles staat natuurlijk op andere plaatsen of is weg. Ik heb het volledige keuzemenu laten uitvoeren van geluidsisolatie, ventilatie tot en met de badkamer. En natuurlijk de slimme meter. De communicatie verliep super. We waren altijd op de hoogte via de groepsapp en de bouwers en woningbouw waren binnen handbereik. Samen met mijn vriendin ga ik ervan genieten!”

“Ik kijk er weer fris tegenaan”

 Een andere bewoner aan het woord is mevrouw Lagard. Het was 1967 toen zij in ‘de nieuwbouw aan de Waalenburgsingel’ kwam wonen. “We hadden een gezellige trap waar we iedereen kenden” zegt ze, “en we deden bij toerbeurt de schoonmaak van ons deel van de flat. Dat is na al die jaren anders geworden. We kennen elkaar niet zo goed meer en de schoonmaak doet een bedrijf. Niet zo goed als wij.” Gelukkig kan ze zich op haar leeftijd prima redden, “ik ben altijd een sportvrouw geweest.”

Over de recente woningverbetering en de organisatie daarvan is ze positief: “Het contact met alle partijen was prima, ik wist wat er ging gebeuren. Niet alles van het keuzemenu aan verbeteringen heb ik laten uitvoeren. Wel de nieuwe deuren en de driepuntssloten. Fijn ook dat er moderne kozijnen zijn, het asbest weg is en de balkons zijn geschilderd – dan kijk je er toch weer fris tegenaan.” Van de wisselwoning om de ongemakken te ontlopen heeft ze gebruik gemaakt, maar beperkt “Ik slaap toch altijd het liefst in mijn eigen huis.”

Uitvoerder Jos ‘woonde’ drie jaar in Amsterdam

“Als je drie jaar lang, elke dag hier aan de Waalenburgsingel bent, dan voel je je bijna een buurtgenoot” zegt hoofduitvoerder Jos. Hij ziet het als een mooie, hectische tijd die nu is afgesloten. Extra bijzonder was de dynamiek met onderaannemers: “In de tijd dat er in de bouw bijna geen werknemers meer te vinden zijn, heb je onderaannemers hard nodig. Dan begin je dus nog niet met een team, maar met individuen. Maar we hebben er een eenheid van gemaakt! We gaan elkaar nog missen.”

Met opdrachtgever Stadgenoot trokken hij en collega bewonersbegeleider Anita “als een blok op” – wel zo duidelijk voor de bewoners. “Ik heb veel los moeten laten en de vele goede contacten met dankbare bewoners onthouden. Want die waren veruit in de meerderheid.  Wat ik er uiteindelijk van geleerd heb? Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Grenzen stellen. Nu ga ik naar Heerhugowaard, woningen verduurzamen. Ook weer leuk!”

Bewonersbegeleidster Anita en uitvoerder Jos