Pré Wonen brengt 143 woningen in voor BIK-Challenge

In Beverwijk ligt een uniek dorp-binnen-de-stad: de wijk Aagtendorp. De woningen van corporatie Pré Wonen waren toe aan een opknapbeurt. Een opknapbeurt die zowel tot energiebesparing als een gezonder en prettiger binnenklimaat moet leiden. Het plan komt dan wel van de corporatie, maar het hoe en door wie wordt in Aagtendorp ook door de bewoners bepaald. Sylvia Okwuosa vertelt wat voor Pré Wonen en de bewoners de voordelen van samenwerken zijn.

Wat moet er gebeuren in Aagtendorp?

143 woningen krijgen groot onderhoud. Het gaat vooral om de schil: we willen de woningen energiezuiniger maken en problemen met vocht en isolatie oplossen. We hebben dit project ingebracht voor de BIK-Challenge. Twee consortia ontwikkelden daar plannen voor waar we uit konden kiezen. Bij dat selectieproces zijn de bewoners 100 procent betrokken geweest. Het was een intensieve tijd: beide consortia gingen bij de bewoners te rade om hun wensen in kaart te brengen. Om ervoor te zorgen dat bewoners niet voortdurend dubbel werden bevraagd, hebben we afgesproken dat ze daarin in het begin samen optrokken. Ze konden ook allebei de resultaten van de koffiekar gebruiken.

De koffiekar?

Ja, letterlijk een koffiekar. Daarmee hebben we de bewoners – kinderen incluis – naar plus- en verbeterpunten van de woningen gevraagd. Je denkt als corporatie al gauw dat je weet wat bewoners willen. Maar dat is niet altijd zo. Een voorbeeld? in de jaren 80 zijn deze woningen al eens opgeknapt. Toen is de schil ingepakt met Trespa. Wij vonden het bij deze renovatie belangrijk om alles weer terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Maar dat speelde helemaal niet zo bij de bewoners, die vonden de binnenkant veel belangrijker. Dus nu laten we het zo; we verhogen alleen de kwaliteit.

Hoe is het uiteindelijke plan vastgesteld?

Eerst hebben we dus op 12 oktober een winnend consortium gekozen. De bewoners en wij als corporatie hebben de plannen en het voortraject beoordeeld, en daar is Team AC Borst Bouw als winnaar uitgekomen. In feite ligt er van hen nu een soort ‘VO plus’. Dat moet nog worden uitgewerkt. Wat we wel al weten, is dat het budget naast de noodzakelijke verbeteringen ruimte over laat voor extra’s.

Hoe bepaal je met 143 huishoudens waar je dat extra geld aan uitgeeft?

Met behulp van het bouwstenenspel. Uit de koffiekar en uit het onderzoek van Team AC Borst Bouw hebben we een lijst van meest genoemde wensen kunnen samenstellen. Die wensen worden 3D vormgegeven in bouwstenen, met een bijbehorend prijskaartje. Zo kun je heel helder samen inzichtelijk maken welke gevolgen je keuzes hebben. En krijg je echt scherp wat je eigenlijk wilt. Het spel moet dan ook tot unanieme keuzes leiden.

Wat is een succesfactor voor optrekken met bewoners in zo’n traject?

Hou de vaart erin! Dit soort projecten kunnen soms gerust 2 tot 3 jaar duren. Dat is funest voor de energie in de samenwerking. Bovendien vervalt de boel dan sneller, ook binnenin de woning, omdat mensen er dan niets meer aan doen. Ze denken dan ‘ach, binnenkort komt er toch een verbouwing, ik doe het daarna wel’. Dus we proberen de goede ‘vibe’ die we nu hebben vast te houden. Na de bouwvak 2017 gaan we aan de gang. Dat betekent dat het hele bewonerstraject iets langer dan een jaar heeft geduurd. Maar in dit geval is ook de projectcommissie een belangrijke succesfactor.

Wat is er zo bijzonder aan de projectcommissie?

Het zijn ongelooflijk deskundige en betrokken mensen. Ze komen uit de bewonerscommissie leefbaarheid. Het is echt zeer fortuinlijk dat zij mee hebben willen doen. Ze weten ook heel veel van de historie van dit bijzondere buurtje. Dit is echt een dorp in een stad: je gaat een soort stadspoorten door om hier te komen. Dat maakt het een bijzondere buurt. Dat vind je geweldig, of je vindt het helemaal niks.

Een succesformule dus, dit?

Wat ons betreft zeker. Misschien moeten we er nog iets aan schaven, maar voor een gedragen belang en een verbondenheid van bewoners met de buurt en de woningen is dit een gouden formule. Die willen we zeker vaker toepassen.