Waarom grote woningen met goede plattegrond slopen?

274 sociale huurwoningen Waalenburgsingel gaan weer 25 jaar mee

Met deze kop trok het artikel flink wat aandacht in het vakblad Stedenbouw. En omdat wij best trots zijn op dit mooie artikel kunt u het natuurlijk ook gewoon op onze website lezen. Toch liever het originele artikel zien? Dat kan natuurlijk. Volg dan deze link: Volledige artikel Stedenbouw.

De 274 sociale huurwoningen van het complex Waalenburgsingel in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord moeten na groot onderhoud weer 25 jaar mee kunnen. Het werk wordt in bewoonde staat uitgevoerd en resulteert niet in een huurverhoging voor de bewoners.

Het complex van corporatie Stadgenoot is gebouwd in 1968. Het maakt onderdeel uit van het stadsvernieuwingsgebied Waterlandpleinbuurt. “Er liggen al lang plannen om iets aan dit complex te doen. In 2005 gingen we nog uit van sloop, maar dat bleek een te grote opgave”, zegt Auke Vermeulen van Stadgenoot. “Als het gaat de renovatie van na-oorlogse bouw, dan ligt er in Amsterdam-Noord en -West een hele grote opgave. Het gaat veelal om grote woningen met goede plattegronden. Waarom zou je die slopen? Er is vooral sprake van kwalitatieve achterstand in het onderhoud. De woningen voldoen niet meer aan de hedendaagse technische eisen voor bijvoorbeeld ventilatie, brandwerendheid of energielabels. Aan het complex Waalenburg­singel is in de jaren ’80 nog onderhoud gepleegd. Toen zijn bijvoorbeeld aluminium inhaakkozijnen geplaatst, met als gevolg veel tocht, vocht, lekkages en schimmel in de woningen.”

Design & Build

Het complex bestaat uit drie blokken van vijf lagen hoog met een kap, waarin bergingen zijn ondergebracht. De woningen liggen gegroepeerd rond 31 portiekopgangen, met voor het merendeel negen woningen per portiek. Stadgenoot heeft AC Borst Bouw geselecteerd om een Plan van Aanpak te maken en het schetsontwerp voor de renovatie verder te ontwikkelen en te realiseren (Design & Build). “Er was veel ruimte voor ons als aannemer om het project in te vullen”, zegt Ruud Veld van AC Borst Bouw. “Wij hebben diverse scenario’s gemaakt die voldeden aan de doelstellingen van Stadgenoot. In het uiteindelijke projectplan gaat het om een combinatie van noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en maatwerk per woning. Het noodzakelijke werk omvat onder meer de isolatie van het dak, de sanering van het asbest, het aanbrengen van mechanische ventilatie in de woningen en het vervangen van de riolering. Badkamer, keuken en toilet worden vernieuwd als de bewoners dat willen. De houten kozijnen zijn nog goed, die laten we grotendeels zitten. De aluminium kozijnen worden vervangen door houten exemplaren. Overal komt HR++ glas. De uitvraag van Stadgenoot was energielabel B, maar wij hebben label A weten te realiseren.”

Daily stand

Met 15 werkdagen per woning ligt er een grote logistieke uitdaging. In een ‘daily stand’ wordt dagelijks met alle betrokken partijen de stand van zaken doorgenomen. Veld: “We hebben ook geïnvesteerd in teambuilding. Vooraf hebben we twee dagen een teamsessie met een coach gehouden, waar de loodgieter, tegelzetter of saneerder aan meededen. Daardoor kennen de mensen op de werkvloer elkaar en is er sprake van commitment op de werkvloer.”

In het projectteam zitten ook twee mensen speciaal voor de begeleiding van de bewoners. Veld: “Bij het maken van de plannen en de uitvoering van de werkzaamheden betrekken we de bewoners zoveel mogelijk. Daarvoor is een klankbordgroep opgericht. Zo hebben we naar aanleiding van gesprekken met bewoners en van de werkzaamheden in het eerste portiek de plannen nog aangepast. Door regelmatig met elkaar te overleggen, kunnen we ook tijdens de werkzaamheden nog bijsturen als dat nodig is.”    

Asbestsanering zonder overlast voor bewoners

De asbestsanering van het wooncomplex aan de Waalenburgsingel wordt uitgevoerd door VKS, dat staat voor Vakkennis, Kwaliteit en Service. Het bedrijf uit Wormerveer is gespecialiseerd in het reinigen en saneren van bestaande gebouwen, complexen en infrastructuren en is uitgegroeid tot één van de toonaangevende bedrijven op dit gebied.

Bij de woningen van Stadgenoot omvat de asbestsanering twee werkzaamheden. Aan de binnenzijde worden de oude ventilatiekanalen uitgeboord en geheel verwijderd. Omvangrijker is echter het werk dat aan de buitenzijde wordt uitgevoerd. Daar saneert VKS aan de voor- en achterzijde het asbest van de opgebouwde gevelpanelen. “In eerste instantie waren we van plan om daarvoor aan de binnenzijde van de woning meerdere containments ter afscherming te bouwen”, vertelt directeur Michel Miltenburg. “We hebben eerst een proefopstelling gemaakt om de bewoners te laten zien wat dat betekent, want de renovatie wordt in bewoonde staat uitgevoerd. Daar schrokken de bewoners van, daarom hebben we samen met de hoofdaannemer gekeken of we een saneringsmethode konden uitwerken die de overlast aanzienlijk zou beperken.”

Dat bleek mogelijk in de vorm van een prefab houten doos van 10-15 centimeter dik, die aan de binnenkant van de gevel wordt geplaatst. De doos is luchtdicht afgesloten. Vanaf de buitenzijde wordt het asbest dan verwijderd, waarbij een fixeermiddel op het asbest wordt aangebracht om te voorkomen dat er vezels vrijkomen als het eventueel breekt. Miltenburg: “Daarbij hebben we eerst validatiemetingen uitgevoerd om vast te stellen of bij deze werkwijze geen vezels vrijkomen. De arbeidsinspectie heeft goedkeuring gegeven voor deze aanpak, die voor de bewoners een aanzienlijke verlichting betekent.”

Houten kozijnen en deuren

Als actief deelnemer binnen de ketensamenwerking met AC Borst Bouw neemt Gevelconcept bij het project Waalenburgsingel de verantwoordelijkheid voor het leveren en plaatsen van de houten kozijnen en deuren op zich.

Voor dit project worden verschillende typen deuren geleverd, in totaal gaat het om 1.368 stuks. In de gevelkozijnen komen nieuwe hardhouten balkondeuren, die beglaasd en afgelakt worden geleverd en afgehangen. Ook de voordeuren van de woningen worden vernieuwd, evenals de deuren van de bergingen en portieken. De balkon- en woningentreedeuren worden in aflak en compleet voorzien van hang- en sluitwerk geleverd en aangebracht.

Bij 27 van de 31 portieken komt de deur in het bestaande kozijn en wordt ook de naastgelegen beglazing vernieuwd, inclusief een nieuwe postkast. De andere 4 portieken krijgen geheel nieuwe kozijnen. In de slaapkamers vervangt Gevelconcept een aluminium raam door een hardhouten kozijn met kiepraam met ventilatierooster en in de badkamers komt in plaats van een aluminium valraam een hardglazen valraam.

Tekst: Henk Geist