Woonopmaat en AC Borst Bouw verduurzamen in Heemskerk

“We voelen het comfort al”

De Potgieterstraat in Heemskerk bevindt zich in een voormalige ‘Hoogovens-wijk’ uit de jaren ’50. Ooit gebouwd voor de vele medewerkers van het staalbedrijf, inmiddels in het bezit van Woonopmaat. Er wonen nu veel mensen met een heel andere achtergrond, zoals Silvia. Haar huis en dat van haar buren maken deel uit van het modelblok waar de eerste verduurzamingsacties van Woonopmaat plaatsvonden. AC Borst Bouw heeft de werkzaamheden gerealiseerd. Natuurlijk willen we graag weten wat Silvia vindt van de manier waarop alles is gegaan.

Het modelblok heeft in de maanden oktober en november een heel scala aan verbeteringen ondergaan. Voorbereiden van het plaatsen van zonnepanelen, isolatie van dak, vloer en muren, het aanbrengen van mechanische ventilatie, duurzame pareltjes in de spouw en nog veel meer. Dat is altijd ingrijpend voor bewoners zoals Silvia, die als verpleegkundige in het revalidatiecentrum Heliomare te Wijk aan Zee werkt en onregelmatige diensten draait. Dan is de juiste omgang met de bewoners net zo’n grote uitdaging als het bouwtechnische deel van het proces.

Nu al genieten van de isolatie
Silvia daarover: “De mensen van AC Borst Bouw hielden goed rekening met mijn wisseldiensten. Maar ook met een andere bewoner, die de Nederlandse taal niet zo goed beheerst. Het was goed merkbaar dat ze ons, de drie bewoners, betrokken bij alles wat ze gingen doen. Het contact met de mensen die het werk uitvoerden was laagdrempelig. De sfeer was prettig. Ik ben in de woning gebleven tijdens de verbouwing, dat kon prima. Anita, Jos en ook Bas de timmerman (een gouden gozer die altijd meedacht) en Bas van Woonopmaat: ze hebben het prima gedaan.”

In deze winter kunnen de bewoners al genieten van vooral de extra isolatie: “Het comfort voel je al. Vroeger kon ik in deze tijd niet met mijn rug tegen de muur staan vanwege de kou, of op blote voeten door het huis lopen. Heerlijk dat ik dat nu wel kan doen. De tocht is weg! Ik denk dat we nu al besparen op de stookkosten, het huis is snel warm en houdt die warmte ook vast. De andere zaken die zijn gedaan, zoals het verplaatsen van het dakraam en het verwijderen van de schoorstenen dragen ook bij aan het woonplezier.”

Leuk buurtje
De verpleegkundige woont in een fijne buurt waar de bewoners regelmatig contact met elkaar hebben. Het centrum is op loopafstand. “Het is fijn dat de huizen er door deze actie weer een tijdje tegenaan kunnen. De vloer en de riolering zijn nog niet gedaan. Het vervangen van de vloer in de woonkamer is dit jaar gepland. Helaas, de vloer in de gang en de keuken pas over drie jaar. De reden is dat dan de riolering wordt vervangen. Jammer… want dan zouden we dit jaar klaar zijn geweest.”

De bedoeling is dat na dit modelblok, ook de andere woningen worden gedaan. Silvia zegt over haar ervaringen met alle partijen: “Het is natuurlijk even doorbijten, maar je wordt als bewoner goed begeleid. Je krijgt er veel wooncomfort voor terug!”