Woonwaard en AC Borst Bouw meten de huizen van de toekomst

Aannames zijn het slechtst denkbare fundament voor het ontwikkelen van duurzame renovatie. Woonwaard en AC Borst bouw gaan liever uit van ‘meten is weten’. Vandaar dat we in De Rijp vier verschillende woningen hebben gerenoveerd, met verschillende technieken om het huis te isoleren, verwarmen, van stroom te voorzien en te ventileren. De woningen zijn gereed en het wordt nu tijd om de duurzaamheid te monitoren.

Voor deze duurzame renovatieconcepten hebben we vooraf strenge selecties gemaakt van beschikbare technieken en middelen – helemaal doorgemeten en toegepast. Zoals mechanische ventilatie, warmteterugwinning, infraroodverwarming en thermoboilers. Nu zijn de mutatiewoningen gereed en kunnen ze worden bewoond. Dan kan in de praktijk blijken welke beloftes waargemaakt worden en welke verwachtingen reëel zijn. Want we blijven meten – alle gebruikte techniek en materiaal in elke ruimte is aangesloten op onze meetinstrumenten. Zelfs de bewoners, die daar vooraf toestemming hebben gegeven.

Natuurlijk is er vanuit veel woningbouwverenigingen warme belangstelling voor deze ontwikkelingen, zeker als er binnenkort echt ‘harde cijfers’ beschikbaar zijn. De presentatie van 9 maart was erg drukbezocht en dus werd de ventilatie in huis flink getest.

Reacties van de aanwezigen:

“Mooi om te zien dat jullie echt heel verschillende oplossingen presenteren”

“Belangrijk dat het bewonersgedrag is meegenomen, dat heeft namelijk veel impact.”

“De warmtetechniek kan mooie dingen, maar het gaat ook om beleving. Die nemen jullie gelukkig ook mee.”

“Met vergelijkingsresultaten kunnen we de bewoners goed coachen.”

“Gaaf om vijf concepten zowel als techniek als gebruik te kunnen beoordelen.”

“De installaties nemen veel ruimte in, dat is nu al een punt van aandacht.”

“Inzicht in de verwachte onderhoudskosten is geweldig.”