• Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk
  • Groot Onderhoud VVE Europaplein te Heemskerk

Groot Onderhoud VVE Europaplein

Opdrachtgever: WOONopMAAT
Plaats: Heemskerk
Jaar: 2015


In opdracht van Woningcorporatie WOONopMAAT heeft AC Borst Bouw Groot Onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het complex VVE Europaplein.

Het complex bestaat uit 3 lagen woningen boven een winkelcentrum. De galerijen en balkons bestaan uit doorgestorte woningvloeren. De bovenwapening van de galerijen en balkonvloeren was aangetast door corrosie, veroorzaakt door een lekke dekvloer en onvoldoende dekking. Herstel van het beton en het terugbrengen van voldoende sterkte in de constructie was noodzakelijk. Meerdere oplossingen zijn onderzocht. Er is gekozen voor een oplossing met een staalconstructie. In combinatie met het galerij- en balkonherstel zijn de balkon- en galerijhekken vervangen en zijn er nieuwe privacyschermen geplaatst. De kopgevels van het complex evenals de karakteristieke schoorsteen zijn voorzien van nieuw voegwerk.

Voor het herstel van de draagkracht van de galerijen en balkons is gekozen voor het toevoegen van een stalen draagconstructie. Tussen de galerij- en balkonvloeren van de eerste en tweede verdieping zijn stalen jukken op de koppen van de bouwmuren bevestigd. Uit de galerijvloer van de eerste verdieping worden stroken gezaagd zodat het juk onder het galerijniveau geplaatst kon worden. Voor de galerij- en balkonvloeren langs zijn UNP profielen gemonteerd met aangelaste lip die zijn gekoppeld aan de stalen jukken. De vloeren rusten op de UNP’s. Een stelinrichting is aangebracht om voldoende voorspanning aan de oplegging te geven.

De grootste uitdaging van dit project betrof de bereikbaarheid. Het stalen dak van het winkelcentrum aan de balkonzijde van het complex was niet geschikt voor voor het plaatsen van een steiger. De bereikbaarheid is geregeld met inzet van een steigertrappenhuis nabij de kopgevels, waarbij in de uitvoering vooral zorg is besteed aan een goede afsluitbaarheid in verband met risico op inbraak en veiligheid). Door het verwijderen van de privacy schermen kon horizontaal transport plaats vinden over de balkonzijde.